1.6.2010

Mäyräkoirahalvaus

Nyt se on meillä. Kaikkien (mäyrä)koiranomistajien painajainen, välilevytyrä eli tuttavallisemmin mäyräkoirahalvaus. Vielä viikonloppuna kaikki näytti hyvältä, kunnes sunnuntaina Neron käytös vaikutti kipuilevalta. Katselin jo aamulla, että sillä on maha kipeä kun se venytteli paljon. Ajattelin että maha on löysällä tms., koska aiemmin liiallinen venyttely on viitannut siihen. Kaikki vaikutti vatsan suhteen kuitenkin normaalilta, iltakakka oli ihan kiinteä joten kävin miettimään, josko kipu on kuitenkin selässä. Liikuntahaluttomuuttakin ilmeni sunnuntai-iltana ja kävely oli hidasta. Nyt jälkeenpäin kuin miettii, niin kävely on ollut hidasta jo useita viikkoja. Lenkillä Nero on kävellyt hihnan verran perässä, eli vähän tullut jäljessä. Olen kuitenkin ajatellut, että se johtuu kuumasta tai tylsyydestä samoja reittejä kohtaan tms., ei tullut mieleenkään että se kivusta johtuisi. Nopen kanssa kuitenkin leikkivät kuten ennenkin yms., mitään kipuiluun viittaavaa ei ollut havaittavissa.

Maanantaina sitten soitin lääkäriin, kerroin tilanteen ja saatiin aika. Lääkäri teki kiputestin. Neron selkä oli niin kipeä, että lääkäri meinasi saada hampaasta. Tämän perusteella otettiin röntgenkuvat, joiden perusteella ei näkynyt mitään erikoista. Lääkäri määräsi kahdeksi viikoksi kipulääkityksen ja pakkolepoa. Toinen jaloista osoitti selviä puutumisen merkkejä.

Illalla Neron vointi rupesi huononemaan. Sille tuli voimakkaita kipukohtauksia, se säntäili sinne tänne ja vinkui mahdottomasti. Nämä meni kuitenkin ohi, kun Nero oli paikoillaan jonkun aikaa. Ensimmäinen kipukohtaus ilmeni kun ajattelin nostaa Neron syliin, että kannan sen tarpeilleen mutta se vinkaisikin kovasti ja näykkäsi minuakin varovasti korvasta että nyt sattuu! Pieniä matkoja kuitenkin sisälläkin käveli eilen normaalisti ja myöhemmin meni vielä omin jaloin ulos. Taisi olla niin sekaisin vielä nukutuksesta, että ei se tajunnut oikein pissojakaan tehdä. Yöllä heräsin pari kertaa siihen, kun Nero vinkui. Ilmeisesti sille tuli samanlaisia kipukohtauksia ihan levossakin, tai sitten se on voinut vaihtaa asentoa tms.

Aamuun asti selvittiin, soitin heti lääkäriin kun klinikka aukesi. Saatiin aika varjoainekuvaukseen. Vein Neron aamulla klinikalle ja iltapäivällä hain pois. Diagnoosi oli murskaava: välilevytyrä. Lääkärin kanssa keskusteltiin asiasta, kaikki pienetkin yksityiskohdat huomioiden lääkäri päätyi suosittelemaan leikkausta. Nero on vielä nuori koira, kävelee vielä omin voimin eikä kipulääkkeistä näytä olevan mitään hyötyä. Huomenna klo 12 mennään vielä neuvottelemaan lääkärin kanssa ja vahvistetaan tai ollaan vahvistamatta leikkauspäätös ja sitten Nero jää leikattavaksi, jos siihen ratkaisuun päädytään.

Ei kommentteja: